Domů » Zdeněk Růžička v procesu Buchal & spol.

Zdeněk Růžička v procesu Buchal & spol.

Krátký filmový dokument z cyklu „Sami proti zlu“ věnovaný významným osobnostem Moravskoslezského kraje, jejichž životy byly zasaženy velkými dějinami. Tento díl, věnovaný životnímu osudu politického vězně z 50. let Zdeňka Růžičky, je vhodné použít jako motivaci a probuzení zájmu o nelehké téma z našich poválečných dějin.

Svou koncepcí (síla osobního příběhu, zacílení na základní fenomény) a stopáží (13 minut) je vytvořen pro přímé využití v běžné vyučovací hodině dějepisu na základní či střední škole. Po projekci dokumentu zbývá žákům a studentům dost času na samostatnou či skupinovou práci, promýšlení odpovědí, diskusi s učitelem i mezi sebou navzájem. S pomocí dokumentárního filmu, pracovních listů s otázkami a vzpomínek Zdeňka Růžičky na vyšetřování na StB v Ostravě žáci a studenti pochopí základní rysy a cíle represí a nezákonností 50. let (zatýkání, výslechy, politický proces, důsledky věznění). Sledováním výpovědi pamětníka rovněž pochopí jeho životní a historické zkušenosti, mohou se vcítit do jeho příběhu a v jeho slovech hledat skryté poselství pro svou generaci.

Zdeněk Růžička byl zatčen nedlouho po svém bratrovi, bývalém vězni nacistického koncentračního tábora v Buchenwaldu, který se dostal do vyšetřovací vazby na podzim 1949. Oba byli po tvrdých výsleších na ostravské StB zařazeni do politického procesu Buchal a spol. Tento největší politický proces na Ostravsku přímo navazoval na pražský monstrproces s Miladou Horákovou a spol. Vykonstruovaná obvinění z protistátní činnosti vedla nakonec ke čtyřem rozsudkům smrti, celkem padlo 87 trestů. Zdeněk Růžička byl v tomto „divadelním“ procesu odsouzen na 14 let a jeho bratr Miroslav na 16 let vězení. Oba potom skončili v pekle jáchymovských uranových lágrů. Zdeněk byl propuštěn na základě amnestie po více než deseti letech věznění. Bratr Miroslav zemřel čtyři roky po návratu z vězení. Zdeněk dnes žije v Ostravě, jako bývalý politický vězeň 50. let je členem KPV ČR a se svým příběhem seznamuje již po léta studenty základních i středních škol.