Domů » Nezlomná víra Stanislava Lekavého

Nezlomná víra Stanislava Lekavého

vám krátký filmový dokument z cyklu „Sami proti zlu“ věnovaný významným osobnostem Moravskoslezského kraje, jejichž životy byly zasaženy velkými dějinami. Tento díl, věnovaný životnímu osudu duchovního a politického vězně z 50. let Stanislava Lekavého, je vhodné použít jako motivaci a probuzení zájmu o téma perzekuce duchovních a proticírkevní politiky KSČ v komunistickém Československu. Svou koncepcí (síla osobního příběhu, zacílení na základní fenomény) a stopáží (13 minut) je vytvořen pro přímé využití v běžné vyučovací hodině dějepisu na základní či střední škole.

Po projekci dokumentu zbývá žákům a studentům dost času na samostatnou či skupinovou práci, promýšlení odpovědí, diskusi s učitelem i mezi sebou navzájem. S pomocí dokumentárního filmu, pracovních listů s otázkami, žáci a studenti pochopí základní rysy a cíle proticírkevní politiky KSČ v 50. letech (katolická církev jako nejsilnější protivník ideologie marxismu-leninismu, perzekuce kněží, řeholnic a řeholníků, likvidace klášterů a kulturního dědictví — devastace církevních objektů). Sledováním výpovědi pamětníka rovněž pochopí jeho životní a historické zkušenosti, mohou se vcítit do jeho příběhu a v jeho slovech hledat skryté poselství pro svou generaci.

Páter Stanislav Lekavý se narodil v roce 1930 v Josefově (okres Hodonín). V roce 1948 ukončil dvouletou obchodní školu v Hodoníně. 26. září 1948 byl zatčen a následně Krajským soudem v Uherském Hradišti odsouzen na dva roky za distribuci letáků odsuzujících nedemokratický převrat v únoru 1948. Vězněn byl v Brně na Cejlu, v Uherském Hradišti, v Plzni na Borech, v Dolním Jiřetíně a na Jáchymovsku. Z vězení byl propuštěn 25. září 1950, v listopadu 1950 byl povolán do PTP, tam si odsloužil tři roky. Po propuštění pracoval v Kyjově, kde navštěvoval večerní střední školu. Potom následovala přihláška na bohosloví do Litoměřic, kam však nebyl přijat. V roce 1959 byl opakovaně vydírán a nabádán ke spolupráci s StB, vždy odmítl. V roce 1968 začal dálkově studovat Teologickou fakultu UP v Olomouci. V době normalizace byla však fakulta zrušena, a tak ji dokončil tajně. Dne 20. července 1978 byl v Brně tajně vysvěcen na kněze biskupem Siardem Klementem. V době normalizace jej stále sledovala Státní bezpečností. 25. září 1998 byl slavnostně vysvěcen na kněze.